Cam Balkon Güvenlik Özellikleri
Güvenlikli Camlar
Balkon Camlama ve katlanır cam uygulamalarında kullanılan temperli cam, güvenlik açısından son derece önemlidir. Gerek darbeler gerekse hem değişken hem de dinamik olan rüzgar yüklerine karşı dayanıklı camlar balkon camlamada kullanılır. Bu tip camlar temperli cam denilen camlardır.
Kırılma durumlarında küçük ve kesici olmayan parçalara bölünmesi dolayısıyla insana zarar vermez. Temperli cam normal camlara göre 5-6 kat daha dayanıklıdır.
Temperli camlar; diğer camlara göre daha güvenli olduklarından; motorlu araçlarda, bina cam giydirmesinde, balkon camlama, katlanır cam balkon uygulamaları, kış bahçelerinde, balkon kapatma, işyeri cam bölme, vitrin camlama, teras camlama, merdiven basamaklarında, asansör uygulamalarında, bombeli endüstriyel buzdolaplarında, beyaz eşyada vb. yerlerde kullanılır.
Temperli Cam Nedir?
Düz Camlar Isı ve darbeye dayanıklı hale gelmesi istendiğinde cam Temperleme denilen bir işlemden geçirilir. Temperleme prosesi cam panoların özel fırınlarda erime noktasına yakın derecelerde ısıtıldıktan sonra hızla soğutulması esasına dayanır. Cam 700°C'ye kadar ısıtılır ve hava üflenerek soğutulur. Sıcaklığın azalması ile yüzey büzüşür ve sertleşir. Ancak iç kısım sıcak kalır ve yüzeydeki büzülmeye kendini uydurur. İç kısmın soğumasıyla Camın her iki yüzünde basınç, iç kısımda ise çekme gerilmeleri oluşur. Ani soğutma uygulanarak temperleme işlemlerinden geçen cam 300°C'lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş camdan 30-50°C' lik bir ısıl şok camın kırılmasına neden olmaktadır. Temperlenmiş camların mekanik olarak test edilmesinde uygulanan "Yüksekten Bilye düşürme deneyi" nde Temperlenmiş 6 mm. lik bir cam 2 m. yükseklikten düşen 500 gr. Ağırlığındaki bir çelik bilyenin etkisi ile kırılırken Temperlenmemiş cam aynı deneyde 30 cm. yüksekten düşen aynı ağırlıkta bilye ile kırılmaktadır.kapatma sistemleri evinizde estetik ve fonksiyonel bir balkon yaratmanın en modern yoludur. Camları katlanarak aynı noktaya toplanabilme özelliği nedeni ile mevsimsel değişikliklere en iyi cevap verebilen bir sistemdir. Bunun sayesinde güzel hava şartlarında açık tutularak hiç kapatılmamış gibi mekânlarda yararlanması sağlanır. Rüzgâr, yağmur, kar, toz vb. olumsuz hava koşullarında dış etkilerden koruma sağlar.